Durere de colon, colonul iritabil. Cauze, simptome si tratament

Colonul, cunoscut si sub denumirea de intestinul larg, este cel care se ocupa de ultima faza a procesului de digestie. Lungimea colonului atinge 1,8 m, acesta fiind mai scurt decat intestinul subtire, a carui lungime este de 6,7 m.

Rolurile principale ale colonului sunt absorbtia apei si a electrolitilor (jumatatea proximala) si depozitarea materiilor fecale pana la eliminarea lor (jumatatea distala).

Datorita acestor roluri, miscarile de la nivelul colonului sunt lente. Aceste miscari sunt de doua tipuri: de amestec (haustratiile) si propulsive (in masa). Iritatia colonului, precum si stimularea intensa a sistemului nervos parasimpatic pot initia miscari intense in masa.

Absorbtia si secretia la nivelul colonului

Colonul nu poate absorbi mai mult de 2-3 litri de apa pe zi. Pentru un scaun de consistenta normala se resoarbe 86% din apa existenta in colon. Mici variatii de procent pot schimba consistenta scaunului: 88% apa resorbita − scaunul devine prea tare, 82% apa resorbita − scaunul devine prea fluid.

Colonul preia cea mai mare parte a sodiului si a clorului care nu au fost absorbite in intestinul subtire. Potasiul este secretat de catre colon. Aceste procese sunt controlate de catre aldosteron (hormon mineralo-corticoid secretat de zona glomerulara a corticosuprarenalei).

Unde se afla localizat colonul?

Colonul este localizat in abdomen. El incepe de la radacina piciorului drept cu cecul, de care este agatat apendicele, urca pana sub coaste (acesta este colonul ascendent), merge apoi traversand partea de sus a abdomenului (acesta este colonul transvers) de unde coboara pe partea stanga a abdomenului (colonul descendent) pana in pelvis (colonul sigmoid – are forma literei S) terminandu-se cu orificiul rectului.

Cum se recunoaste ca durerea este de colon?

Este foarte greu pentru oricine sa spuna ca o durere tine fix de un anumit organ, de accea este foarte greu sa spui despre o durere ca este durere de colon, chiar daca este localizata pe traiectul colonului.

Sansa unei dureri din zona colonului de a fi data chiar de o boala a colonului este mai mare atunci cand persoana cu durerea respectiva are si scaune cu sange, diaree sau constipatie, balonare, bolboroseli in burta.

Altfel, durerile colonului pot fi confundate cu numeroase alte cauze de durere sau boli – vezi schema alaturata localizarea durerii in diferite boli

Exista boli de colon nedureroase?

Destul de des bolile colonului nu dau dureri, motiv pentru care sunt diagnosticate in stadii avansate de evolutie.

Cele mai frecvente situatii in care imbolnavirea colonului nu da dureri sunt:

Diverticulii colonului necomplicati

Tumorile maligne ale colonului in fazele de inceput

Polipii colonului

Parazitii intestinali

Bolile inflamatorii intestinale in fazele de inceput

Sindromul de colon iritabil:

Sindromul de colon iritabil nu este o boală propriu-zisă, ci un amestec de simptome digestive care presupun dureri abdominale, balonare şi motilitate anormală a insestinului gros.

Afecţiunea apare la 20% dintre adulţi şi este caracterizată de contracţii neregulate ale muşchilor din pereţii colonului, care duc la strangularea haotică a diametrului şi conţinutului intestinal.

Astfel, apar episoade cu cantităţi mari de fluide în colon (diaree), care alternează cu momente de lipsă a lichidelor din intestin (constipaţie).

Cauze

Cauzele exacte ale apariţiei acestui sindrom sunt insuficient clarificate, singura certitudine fiind alterarea sensibilităţii şi a motilităţii intestinale ca răspuns la stimulii digestivi sau de mediu.

Persoanele cu colon iritabil reacţionează mai puternic decât indivizii obişnuiţi la: distensia intestinală, alimentaţia dezechilibrată, factorii psiho-sociali.

În plus faţă de stres şi alimentaţie, există şi alte cauze ce pot declanşa simptomele:

Consumul excesiv de laxative

Tratamentul cu antibiotic

Cafeina din cafea, ceau sau băuturi tip cola

Boli gastrointestinale în antecedente

Hidratarea insuficientă

Terenul alergic cu hipersensibilităţi la anumite alimente.

Simptome

Simptomele variază mult de la o persoană la alta şi cele mai frecvente sunt:

Alternanţa episoadelor de diaree şi constipaţie, care poartă numele de colon spastic

Durerea abdominală care dispare prin defecaţie

Senzaţia de balonare, gaze

Prezenţa mucusului în scaun

Senzaţia de defecaţie incompletă

Greaţă, cefalee

Oboseală, anxietate, depresie.

Tratament

Sindromul de colon iritabil presupune o abordare complex din punct de vedere educaţional, psihologic şi nutriţional. În funcţie de natura şi severitatea simptomelor, tratamentul poate consta în: antispastice, antidiaretice, antidepresive etc.

Deoarece factorii alimentari şi stresul sunt principalii agenţi declanşatori, aceştia vor fi primii evaluaţi şi ajustaţi pentru a obţine ameliorarea bolii.

Pe lângă medicamente, care reduc contracţiile anormale intestinale, o atenţie deosebită trebuie să fie acordată relaxării şi tehnicilor de reducere a stresului (meditaţie, yoga). Ajutorul unui psiholog sau psihoterapeut nu este de neglijat, iar exerciţiul fizic regulat detensionează sistemul nervos şi normalizează funcţionarea intestinului.

Măsuri alimentare pentru sindromul de colon iritabil

Evită produsele “indezirabile”, cu risc (care ai observat că îţi fac rău), şi preferă alimente neiritante şi bine tolerate digestiv: orez, morcovi fierţi, compot de mere etc.

Mănâncă puţin şi des pentru a diminua contracţiile intestinale şi a evita diareea declanşată de mesele copioase.

Mănâncă încet şi mestecă bine; alimentele insuficient mestecate sunt mai greu de digerat. În plus, mâncând prea repede înghiţi aer, ceea ce duce la acumularea de gaze digestive cu efect iritant.

Evită grăsimile, în special pe cele de origine animală; grăsimea este elementul cel mai greu de digerat. De asemenea, exclude din alimentaţia ta prăjelile de orice fel.

Evită zahărul şi mierea în toate variantele şi produsele alimentare în care se găsesc. În unele cazuri, inclusive lactoza din lapte sau fructoza din fructe pot declanşa simptomele.

Bea multă apă, de preferat în afara meselor. Evită apa carbogazoasă, alcoolul, cafeaua şi băuturile cu cofeină.

Atenţie la fibre! Cerealele integrale şi produsele bogate în fibre pot crea neplăceri în cazul sindromului de colon iritabil asociat cu diaree cronică.

Surse: www.despreboli.ro

www.csid.ro

colonhelp.ro

Leave a Reply